Polecamy prosty sposób na tradycyjną wątróbkę drobiową, która jest delikatniejsza w smaku od wieprzowej i bardziej miękka. Przygotowana oczywiście z cebulą, która doda soczystości potrawie i genialnie współgra z jej aromatem.
Składniki :
- 500g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki margaryny
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
- wątróbkę oczyszczamy z żyłek i przerostów, kroimy w cienkie plastry, płuczemy w wodzie, osuszamy i obtaczamy w mleku i mące
- cebulę obieramy i kroimy w talarki
- na rozgrzanej patelni obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy
- dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą)
- podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem
0 komentarze :
Prześlij komentarz