warzywnie i prowansalsko - ratatouille

dodane 7 lipca 2015


Szukacie przepisów letnich, lekkich i bogatych w aromaty. Ratatouille jest właśnie takim daniem - łatwym do przygotowania, lekkostrawnym i spożyć można je również na zimno w upalne letnie dni, co jest jego niemałym atutem, gdy za oknem jest ponad 30 stopni w cieniu.
Składniki :
  • 3 czerwone cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duży bakłażan
  • 2 średnie cukinie
  • 4 średnie pomidory
  • zioła prowansalskie : tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia, oregano, bazylia i majeranek
  • sól, pieprz
  • olej roślinny
Sposób przyrządzenia :
  • cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę, a następnie wrzucamy do rondla na rozgrzany olej roślinny i smażymy aż się zeszkli
  • pozostałe warzywa bez obierania kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli kolejno bakłażan z papryką, a następnie smażymy co jakiś czas mieszając
  • kolejno dodajemy cukinię i dusimy kilka minut na średnim ogniu
  • pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobniejszą kostkę - jeśli chcemy mniej płynną konsystencję to usuwamy z nich gniazda nasienne
  • całość dusimy pod przykryciem około 20-25 min., aż warzywa zmiękną, ale jednocześnie pozostaną na tyle twarde, by stawiały opór podczas gryzienia
  • w międzyczasie duszenia dodajemy drobno pokrojone zioła lub dodajemy je w postacie suszonej z torebek w proporcjach według własnego gustu - najprościej gotową mieszankę ziół prowansalskich
  • czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy na około 10 minut przed zakończeniem duszenia
  • całość solimy do smaku i ewentualnie dodajemy zmielonego pieprzu

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz