zapiekana tilapia na pierzynce z pomidorów

dodane 19 sierpnia 2015


Szukacie ciekawego i bardzo aromatycznego sposobu na rybę? To właśnie ten sposób przyrządzenia jest dla Was. Aromatyczny miks koperku, skórki z cytryny i pomidorów oraz nieco sera żółtego - wyśmienite :)
Składniki :
  • 500g tilapii
  • 200g sera salami
  • 3-4 średnie pomidory
  • 1 cytryna
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • masło
Sposób przyrządzenia :
  • rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy oraz pieprzymy z każdej strony
  • naczynie żaroodporne smarujemy na dnie masłem
  • pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry i zakrywamy nimi całe dno naczynia żaroodpornego
  • na pomidorach układamy rybę i obsypujemy drobno posiekanym koperkiem
  • ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek oraz startą skórką z jednej cytryny
  • "pierzynką" z sera okrywamy całość ryby i przykryte naczynie wstawiamy do rozgrzanego piernika (180 stopni) na około 20 minut
  • zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego i zapiekamy całość jeszcze przez około 5-10 minut, aż ser żółty zbrązowieje nieco i nadmiar płynów się zredukuje

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz