Szukacie ciekawego i bardzo aromatycznego sposobu na rybę? To właśnie ten sposób przyrządzenia jest dla Was. Aromatyczny miks koperku, skórki z cytryny i pomidorów oraz nieco sera żółtego - wyśmienite :)
Składniki :
- 500g tilapii
- 200g sera salami
- 3-4 średnie pomidory
- 1 cytryna
- pęczek koperku
- 2 łyżki bułki tartej
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- masło
Sposób przyrządzenia :
- rybę opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i solimy oraz pieprzymy z każdej strony
- naczynie żaroodporne smarujemy na dnie masłem
- pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy w plastry i zakrywamy nimi całe dno naczynia żaroodpornego
- na pomidorach układamy rybę i obsypujemy drobno posiekanym koperkiem
- ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki i mieszamy z bułką tartą, oliwą z oliwek oraz startą skórką z jednej cytryny
- "pierzynką" z sera okrywamy całość ryby i przykryte naczynie wstawiamy do rozgrzanego piernika (180 stopni) na około 20 minut
- zdejmujemy pokrywę z naczynia żaroodpornego i zapiekamy całość jeszcze przez około 5-10 minut, aż ser żółty zbrązowieje nieco i nadmiar płynów się zredukuje
0 komentarze :
Prześlij komentarz