Skoro deser też czasami powinien zawitać na stole w każdym domu, to powinien to być deser z przytupem :) Taka tarta truskawkowa przyozdobiona świeżymi truskawkami i aromatyczną miętą - najlepiej z własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem.
Składniki :
-
masa serowa
- 500g zmielonego twarogu
- 50g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 jajko mus truskawkowy
- 290g truskawek
- 3 łyżki cukru spód
- 130g mąki
- 50g cukru
- 80g masła
- 1/2 jajka
Sposób przyrządzenia :
-
masa serowa
- twaróg mieszamy z cukrem i budyniem, dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy, aż do połączenia się składników mus truskawkowy
- do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier i zagotowujemy
- gotujemy ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładki mus spód
- mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kroimy na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka
- dodajemy nie więcej niż połowę jajka, tak aby połączyć składniki w gładka kulę
- ciasto wkładamy do lodówki na godzinę
- formę na tartę smarujemy masłem
- ciasto rozwałkujemy, podsypując mąką i wykładamy spód oraz boki formy
- spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na 1,5h
- piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
- górę ciasta w formie okrywamy folią aluminiową i wsypujemy obciążenie - np. suchą fasolę
- pieczemy 15 min., następnie zdejmujemy folię z obciążeniem, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 min., aż ciasto się zarumieni
- ciasto wyjmujemy z piekarnika, a piekarnika nie wyłączamy
- masę serową wykładamy na spodnią część ciasta
- mus wykładamy w kilku miejscach po łyżeczce
- wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
- dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą
0 komentarze :
Prześlij komentarz