tarta truskawkowa z miętą

dodane 21 sierpnia 2015


Skoro deser też czasami powinien zawitać na stole w każdym domu, to powinien to być deser z przytupem :) Taka tarta truskawkowa przyozdobiona świeżymi truskawkami i aromatyczną miętą - najlepiej z własnego ogródeczka ziołowego - dodającą świeżości i orzeźwienia jest właśnie takim deserem. Deserem z przytupem.
Składniki :
    masa serowa
  • 500g zmielonego twarogu
  • 50g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 jajko
  • mus truskawkowy
  • 290g truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • spód
  • 130g mąki
  • 50g cukru
  • 80g masła
  • 1/2 jajka
Sposób przyrządzenia :
    masa serowa
  • twaróg mieszamy z cukrem i budyniem, dodajemy jajko i jeszcze raz mieszamy, aż do połączenia się składników
  • mus truskawkowy
  • do rondelka wkładamy pokrojone truskawki, dodajemy cukier i zagotowujemy
  • gotujemy ok. 10 minut, a następnie miksujemy na gładki mus
  • spód
  • mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kroimy na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka
  • dodajemy nie więcej niż połowę jajka, tak aby połączyć składniki w gładka kulę
  • ciasto wkładamy do lodówki na godzinę
  • formę na tartę smarujemy masłem
  • ciasto rozwałkujemy, podsypując mąką i wykładamy spód oraz boki formy
  • spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy do lodówki na 1,5h
  • piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
  • górę ciasta w formie okrywamy folią aluminiową i wsypujemy obciążenie - np. suchą fasolę
  • pieczemy 15 min., następnie zdejmujemy folię z obciążeniem, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 min., aż ciasto się zarumieni
  • ciasto wyjmujemy z piekarnika, a piekarnika nie wyłączamy
  • masę serową wykładamy na spodnią część ciasta
  • mus wykładamy w kilku miejscach po łyżeczce
  • wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
  • dekorujemy świeżymi truskawkami i miętą

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz