Włoski klimat, zapach i smak świeżych ziół oraz wszelakich warzyw to doznania, których nie da się nie pokochać. One ciągle będą do nas wracać, dlatego teraz kiedy mamy sezonowo dostęp do wspaniałych pomidorów malinowych, do ziół z własnych upraw organicznych pachnących słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową.
Buon appetito !!!
Buon appetito !!!
Składniki :
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki masła
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1kg dojrzałych pomidorów - najlepsze będą malinowe
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżka startego parmezanu
- czarnuszka
- 3-4 kromki czerstwego żytniego pieczywa
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia :
- chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego do zrumienienia
- gotowe grzanki odkładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu
- cebule i czosnek kroimy w drobna kosteczkę
- pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w ćwiartki
- w garnku na oliwie i maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy brązowy cukier
- około pół szklanki pokrojonych pomidorów odkładamy, a resztę dodajemy do garnka
- wlewamy gorący bulion i gotujemy wszystko przez ok. 5 min., a następnie dodajemy sos Worcestershire
- kiedy całość osiągnie gęstą konsystencję i pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy wszystko ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze przez minutę
- dodajemy świeże pomidory, bazylię, przygotowane wcześniej grzanki z pieczywa żytniego, parmezan i czarnuszkę
- tak przygotowana zupa smakuje doskonale i możemy podawać ją na bardzo wiele sposobów - ogranicza nas tylko własna wyobraźnia
0 komentarze :
Prześlij komentarz