Proponujemy Wam kolejne włoskie danie - spaghetti ragu, typową włoską i bardzo popularną pastę, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Warto podać ją z lampką wina ze słonecznych regionów Italii, by jeszcze bardziej poczuć tamtejszy klimacik.
Składniki :
- 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 selery naciowe
- 250 g makaronu typu spaghetti
- 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- starty parmezan
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia :
- na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę
- czekamy aż się zeszklą, a następnie dodajemy mięso i podsmażamy
- w międzyczasie kroimy marchew i seler naciowy bardzo drobno
- wszystko dodajemy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy dodając oregano, bazylię, sos Worcestershire, sól i pieprz oraz dodajemy krojone pomidory/passatę
- dusimy wszystko pod przykryciem przez około 30 minut
- makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości oliwy przez około 12 minut, aby pozostał al dente
- ugotowany makaron przelewamy na sitku letnią wodą
- kiedy sos będzie już gotowy doprawiamy go jeszcze świeżymi ziołami - bazylią i oregano
- makaron wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem oraz dodajemy dodajemy parmezan i świeżo zmielony pieprz
0 komentarze :
Prześlij komentarz