spaghetti ragu

dodane 2 września 2015


Proponujemy Wam kolejne włoskie danie - spaghetti ragu, typową włoską i bardzo popularną pastę, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Warto podać ją z lampką wina ze słonecznych regionów Italii, by jeszcze bardziej poczuć tamtejszy klimacik.
Składniki :
  • 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 selery naciowe
  • 250 g makaronu typu spaghetti
  • 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • starty parmezan
  • kilka listków świeżej bazylii
Sposób przyrządzenia :
  • na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę
  • czekamy aż się zeszklą, a następnie dodajemy mięso i podsmażamy
  • w międzyczasie kroimy marchew i seler naciowy bardzo drobno
  • wszystko dodajemy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy dodając oregano, bazylię, sos Worcestershire, sól i pieprz oraz dodajemy krojone pomidory/passatę
  • dusimy wszystko pod przykryciem przez około 30 minut
  • makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości oliwy przez około 12 minut, aby pozostał al dente
  • ugotowany makaron przelewamy na sitku letnią wodą
  • kiedy sos będzie już gotowy doprawiamy go jeszcze świeżymi ziołami - bazylią i oregano
  • makaron wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem oraz dodajemy dodajemy parmezan i świeżo zmielony pieprz

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz