sałatka z wędzonym łososiem i szpinakiem

dodane 14 października 2015


Quinoa - czyli komosa ryżowa z wędzonym łososiem, szpinakiem i brokułami, to nasza dzisiejsza propozycja na lekki posiłek. Ta pyszna sałatka to samo zdrowie - bogactwo witamin i źródło cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - dobra propozycja dla sportowców zwłaszcza po ciężkim treningu jak i dla każdego z nas na smakowite drugie śniadanie do pracy.
Składniki :
  • 200g wędzonego łososia
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 250g brokułów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1 zielony ogórek
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 5 orzechów włoskich
  • mała garść mix'u suszonych owoców
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • kilka liści szpinaku
  • oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia :
  • komosę ryżową wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy przez 20 minut, aż komosa zmięknie i wchłonie cały płyn
  • brokuły myjemy, pozostawiamy różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut
  • paprykę czerwona i żółtą, cukinię oraz czerwoną cebulę myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni, delikatnie doprawiając solą
  • ogórka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy w gorącej wodzie, usuwamy skórę i również kroimy w kostkę
  • wszystkie składniki mieszamy z komosą, posypujemy orzechami włoskimi i suszonymi owocami oraz startą skórką z cytryny
  • dodajemy szpinak i pokruszonego wędzonego łososia
  • na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
  • podajemy ze świeżą, ciepłą bagietką z piekarnika lub w wersji fit bez pieczywa

About on

0 komentarze :

Prześlij komentarz